Het proces van olijfolie maken

Het transformeren van olijven naar een overheerlijke olijfolie is geen complex proces, het gaat hier meer om goed verzorgen, kennis van zaken en een goede timing. Aangezien we alles volledig in eigen beheer doen, kunnen we ook maatwerk leveren, zoals klantspecifieke flessen of cadeauverpakkingen. Grofweg onderscheiden we de volgende processen:

  • Snoeien en onderhoud bomen
  • Plukken van olijven
  • Persen
  • Bottelen en etiketteren
  • Opslag en bezorgen

Snoeien en onderhoud bomen

Het snoeien is een vak apart en per soort boom dient er anders gesnoeit te worden. Tussen het snoeien (maart) en plukken (oktober) zijn de werkzaamheden met name de grond onder de boom schoon en los houden. Ook dient met regelmaat gecontroleerd te worden dat er geen onregelmatige groei ontstaat. Met name dient de boom van binnen schoon en open te blijven.

Het plukken van olijven

Net als bij het snoeien, is hier timing van groot belang. Voor elke soort olijfboom geldt een andere timing. Een deel van onze bomen (Piantone di Mogliano) plukken we vroeg, meestal eind oktober/begin november. Een combinatie van de status van de olijf en de weersverwachtingen op dat moment. Als het namelijk vochtig is, wordt er niet geplukt. Dit geeft een verhoogde kans op schimmel.

Als het plukproces eenmaal gestart is, leggen we grote netten onder de bomen en plukken we de olijven. Wij doen dit met de hand en niet mechanisch, dit uit het oogpunt van duurzaamheid en kwaliteit. De olijf wordt niet beschadigd en hierdoor garanderen we een extra hoge kwaliteit.

Na het plukken worden de olijven in speciale kratten gedaan en zo snel mogelijk geperst.

Persen

Het persproces dient zo snel als mogelijk te gebeuren. Hoe korter de tijd tussen pluk en persen hoe beter de kwaliteit. Het persen is een gesloten proces in een RVS machine, waardoor er geen zuurstof van buitenaf bijkomt. Dit voorkomt oxidatie en aantasting van de kwaliteit van de olie. Vanuit de machine komt het direct in RVS vaten, hier blijft de olie in bewaard, totdat het wordt gebotteld.

Als alle olijven geoogst en geperst zijn wordt er van elke soort olijfolie een sample genomen en wordt deze olie getest in een laboratorium. Van elke test volgt er een certificaat met daarin beschreven alle ingredienten en waarden van deze olie. Dit is van belang voor het keuringsproces. Met name de zuurtegraad is van belang om het certificaat “Extra Vergine” te mogen voeren!

Bottelen en etiketteren

De olijfolie staat in bulk opgeslagen in RVS vaten. Periodiek gaan we de olie bottelen in flessen. Dit doen we in ons zogeheten laboratorium. Belangrijk in dit proces is om de olie zo kort mogelijk contact te laten maken met zuurstof. Direct na het bottelen, sluiten we de fles met de dop-machine.

Ook het etiketteren doen we in eigen beheer, hierdoor zijn we in staat om klant-specifieke flessen te maken. Ook ontwikkelen we luxe geschenkverpakkingen speciaal voor de kerstpakketten-branche.

Opslag en bezorgen

Na het bottelen en etiketteren worden de flessen verpakt in dozen en op een pallet geplaatst. Zodra de pallet gereed is, gaat deze op transport naar Nederland. Vanuit het magazijn in Nederland, worden de order geleverd naar de klant. We proberen zo veel mogelijk de voorraad in Nederland zo laag mogelijk te houden en dus zo laat mogelijk te bottelen. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd en bottelen we alleen als de voorraad in Nederland daarom vraagt.

Het leveren gebeurt door DPD en in principe binnen 2 werkdagen na bestelling.