We verwachten vanaf nu geen strenge vorst meer, dus we kunnen van start met het snoeien van de olijfbomen.

  1. Wat is de snoeiperiode van de olijfboom?

Het is belangrijk dat de boom is zijn vegetatieve rust is. Om onnodige stress voor de plant te voorkomen is steeds belangrijk om de juiste periode te kiezen voor het snoeien. Het hangt heel erg af van de weersomstandigheden en per jaar verschilt de snoeiperiode dus. Over het algemeen kan het snoeien in Zuid-Italië worden gedaan van januari tot maart, terwijl in het noorden het beter is om te wachten op het einde van de winter (vanaf maart).

  1. Hoe de olijf te snoeien?

Het snoeien van een olijfboom betekent niet simpelweg takken (of takken) afsnijden. Om een gezonde en productieve olijfboom te hebben, passen we een bepaald “snoeisysteem” toe. Belangrijk is om gezonde (schoon) apparatuur te gebruiken en drastische ingrepen te vermijden. Het is een goede regel om niet meer dan 1/3 van het totale volume van de boom te verwijderen, om overmatige belasting van de plant te voorkomen.

  1. Olijftakken snoeien – de technieken

De natuurlijke vorm van een olijfboom is bolvormig. Door te snoeien mogen we de aard ervan niet vervormen, maar zijn uiterlijk geleidelijk veranderen door alleen de noodzakelijke ingrepen uit te voeren en te ernstige snoei te vermijden. Om dit doel te bereiken, verdient het de voorkeur om de olijfboom uit de eerste levensjaren te snoeien. Snoeien moet adequaat de groei van de plant volgen; de toe te passen techniek varieert afhankelijk van de leeftijd van hetzelfde.In de beginjaren is het raadzaam om de olijf van de stengels te verwijderen, dat wil zeggen om uitlopers (steriele takken die van de voet afwijken) te verwijderen, om uitlopers (op de romp en takken), droge of zieke takken te verwijderen.

  1. Waarom is snoeien van olijfbomen belangrijk?

Er zijn verschillende systemen en methoden voor het snoeien van olijven; ze hebben echter allemaal gemeen dat de takken niet te veel in het gebladerte groeit, waardoor lucht en licht er vrij doorheen kunnen circuleren.

Het belangrijkste doel van het snoeien is om de verdeling van de vruchten op een homogene manier op alle takken te optimaliseren.Om de productiviteit zo hoog mogelijk te houden en de kosten van snoeien en oogsten te verminderen is een jaarlijkse maar lichte snoei noodzakelijk.

  1. Wat is nog meer belangrijk bij het snoeien van de olijfboom?

De snede moet schoon en stevig zijn. De juiste snede moet een glad en hellend oppervlak hebben, zodat de regen wegloopt, waardoor vochtophoping en de daarmee verbonden risico’s van houtrot worden vermeden. Verder is het van essentieel belang om geschikt gereedschap (snoeischaar, zaag, kettingzaag, etc.) te gebruiken dat gereinigd, gedesinfecteerd en goed geslepen is. Een slecht geslepen schaar laat een rafelige snee achter en niet gedesinfecteerd, kan het een oorzaak zijn van ernstige infectie.