Een ‘single’ olijfolie (of monocultivarolie) is een olie gemaakt van olijven van één enkele variëteit (cultivar).

Olijven zijn er in veel verschillende soorten. Alleen al in Italië zijn er 395 variëteiten van olijven officieel geregistreerd in het Italiaanse Olijfolieregister. Veel van deze variëteiten zijn ‘autochtoon’, dat wil zeggen ‘niet geïmporteerd’.

Elke soort is anders: sommige variëteiten hebben een vroege rijping, andere een late. Sommige zijn resistent tegen natuurlijke tegenslagen, andere zijn gevoelig. En dus hebben de oliën van verschillende soorten olijven ook verschillende kenmerken, zowel vanuit chemisch als organoleptisch oogpunt: Er zijn soorten rijk aan polyfenolen en hebben intense aroma’s en smaken, andere zijn weer licht en delicaat; Bij sommige is de smaak pittig te noemen, in andere valt de geur op van vers fruit, gras, artisjok, tomaat …

Een monovariëtische olie is meestal een olie met een sterke persoonlijkheid, zeer typerend, zeer representatief voor het territorium waarin hij wordt geproduceerd en zeer zeldzaam.

Slechts een klein percentage van de in Italië geproduceerde oliën is monovariëtaal, De meeste olie wordt namelijk gemaakt van verschillende soorten olijven die samenwerken aan de smaak en het karakter.

Hiernaast vindt u onze monocultivars: